Hole 5

Handicap 0 – 12, doel: 2 of 3 slagen.

Hole 5 wordt door de meeste spelers gezien als een hole om aan te vallen. Het is tenslotte de kortste hole van de baan en het heeft een hoge stroke index. Op de Amerikaanse en Europese tour worden de meeste birdies gemaakt op afstanden die korter zijn dan 100 meter, met name op par-5’s. Daarom ben ik van mening dat de spelers in deze handicap categorie erg tevreden zouden moeten zijn met een Par op een hole van 160 meter en goed geluimd verder zouden moeten gaan naar Hole 6. Indien drie slagen hier volstaan dan adviseer ik om links op de green te spelen. Dit is relatief het meest vlakke deel van de green en heeft tevens de breedste landingsplaats. Zelfs een enigszins gepullde of gepushte bal zal zich dan nog op, of dicht rond, de green bevinden.

Handicap 13 – 29, doel: 3 of 4 slagen.

Wees verstandig met uw afslag! Mijn advies is om een club te kiezen waarmee u de green niet kunt halen. Het voordeel hiervan is dat u tevens de bunkers niet kunt halen. De kans dat u Out of Bounds slaat is met een kortere club ook geringer. Indien de afslag goed geraakt wordt, rest u nog een korte chip naar de hole. Dit is de belangrijkste slag! Een goede chip garandeert u namelijk drie punten met erg weinig risico.

Handicap 30 + doel: 4 of 5 slagen.

Met deze handicap biedt deze hole kansen op het maken van extra punten. In uw geval is de afslag het meest belangrijk. Voor de heren is de afstand tot de fairway ongeveer 70 meter en voor de dames 40 meter. Indien u de fairway haalt kunt u met een relatief eenvoudige pitch naar de green. Mijn advies is om hiervoor een Pitch and Run slag te spelen. Met een club met een relatief recht clubblad, bijvoorbeeld een ijzer 5 of een hybride, laat u de bal laag over de grond de green oprollen. Doordat het clubblad relatief recht is, kunt u de richting beter controleren.

Good luck!

Par 3