Hole 1

PAR 4

Handicap 0 – 12, doel: 3 of 4 slagen.

Vele lage handicappers denken dat “voor de green gaan” vanaf de tee de makkelijkste manier is om op deze hole birdie te maken. Het risico dat hiermee wordt genomen is echter enorm. De slag vergt een balvlucht van 220 meter en tevens is het moeilijk vast te stellen waar de bal landt. Golfprofessionals en lage handicappers oefenen veel met hun wedges. Met enige oefening is het goed mogelijk om de afstand te controleren. De meeste spelers hebben een zogenaamde “comfort distance”, een afstand die ze gecontroleerd kunnen slaan met hun sandwedge of hun pitchingwedge. Mijn advies op hole 1 is dan ook om af te slaan met een stok waarmee uw “comfort distance” resteert voor de tweede slag. Stel: u slaat probleemloos 100 meter met uw pitchingwedge dan heeft u een teeshot nodig van 190 – 200 meter afhankelijk van tee en pinpositie. Dit zou in de regen een houten drie kunnen zijn of misschien wel een ijzer vijf in het hartje van de zomer.

 

Handicap 13 – 29, doel: 4 of 5 slagen.

Om een kans op Par te maken, is het essentieel dat uw teeshot in het spel komt. Het smalste deel van de hole ligt rond de 175 meter en rond de green heeft u alle ruimte. Mijn advies is om hier een omgekeerde strategie toe te passen. Dat betekent dat u een stok gebruikt waarmee u 140 – 150 meter slaat en waarvan u bijna zeker weet dat u op de fairway landt. Met uw tweede slag gaat u dan richting green waarna met uw derde slag een korte chip of bunkerslag resteert. Wanneer u uw korte spel goed voor elkaar heeft, scoort u met deze strategie altijd punten!

 

Handicap 30+, doel: 5 of 6 slagen.

Naar mijn mening nemen veel spelers onnodige risico’s op deze hole. De logische strategie zou zijn om in twee slagen tot de fairway-bunkers te komen. Dit betekent ongeveer 200 meter. Voor uw afslag gebruikt u een club die u ongeveer honderd meter ver brengt. Met uw derde slag dient u nog 80 of 90 meter te overbruggen. U zou hiervoor een chip and run kunnen spelen. Dit oogt niet spectaculair maar door gebruik te maken van het feit dat uw bal downhill gaat, rolt deze rustig de green op. Misschien niet spectaculair, maar wel effectief en dus meer kans op punten.

Good luck!

Par 4
297
290
263
260
Image Map