Verschillen EGA en Wereld Handicap Systeem
11 februari 2021Op 1 maart geen EGA meer maar WHS
De belangrijkste verschillen op een rijtje:
- Bij het WHS is iedereen gelijk, waarbij het EGA systeem spelers-categorieën kende. Van laag naar hoog (tot handicap 54) wordt de handicap op dezelfde manier berekend en gaat de handicap van de speler op dezelfde manier omhoog en omlaag.
- In het WHS is er geen berekening door middel van Stableford-punten maar aan de hand van slagen per hole met een maximum van netto-dubbelbogey. De basis voor EGA waren de Stablefordpunten. De “streep” wordt in WHS niet meer gezet, daarvoor in de plaats komt de netto-dubbelbogey. NB: Stablefordwedstrijden blijven wel bestaan en je mag natuurlijk zelf Stablefordpunten tellen, maar bij het WHS gaat het om de slagen per hole en die noteer je.
- Het WHS rekent telkens met een gemiddelde van de beste acht – van de laatste twintig – scores en dus is de consequentie van je score ingrijpender en onvoorspelbaarder. Het is dan ook van belang om de hele ronde voor elke punt te blijven strijden voor een zo goed mogelijk eindresultaat. Daarbij komt nog dat in het WHS per dag (of soms zelfs per dagdeel) een correctie op de score plaats kan vinden (zgn. PCC). Denk hierbij aan de moeilijkheidsgraad van de baan op die dag. Het is dan ook verplicht om de Q-kaart dezelfde dag nog in te leveren. In EGA kende je na je ronde precies de gevolgen voor je handicap. Had je meer dan 36 Stableford-punten dan ging de handicap omlaag en bij elke score buiten de buffer was er sprake van slechts een beperkte “schade”.
- In WHS bestaat de mogelijkheid om qualifyingrondes van 9,10,11,12,13,14,15,16,17 en 18-holes te spelen. Het idee hierbij is dat, mocht het door weersomstandigheden of tijdgebrek nodig zijn je Q-ronde af te breken, je toch je Q-kaart in kunt leveren. In het EGA handicapsysteem kon je qualifying- rondes spelen over 9 en 18 holes.
- Wat de playing handicap is in EGA, is de course handicap in het WHS. Vanaf nu de baanhandicap genoemd (= aantal slagen dat de speler krijgt op basis van de baanhandicaptabel). De playing handicap bestaat in het WHS wel maar is voorbehouden aan de berekening bij bepaalde wedstrijdvormen.
Alle informatie is te vinden op Golf.nl/WHS.
Er komen tot eind februari nog updates van de NGF, dus zijn de WHS handicaps die nu getoond worden in sommige gevallen niet definitief.
Er kunnen (mits de baan qualifying is natuurlijk!) tot 1 maart Q-kaarten ingeleverd worden die meetellen voor het WHS. De huidige categorie 1 spelers mogen dat pas na 1 maart!
Zijn er vragen, neem dan contact op met Henna van der Veen (Handicap registratie commissie) via hcpregistratie@golfclubwinterswijk.nl.
Bekijk ook de video hierover op onderstaande link en leer binnen 2 minuten de belangrijkste punten over het WHS systeem.