Duurzaam golfbaan beheer
Schade aan de baan
We hebben op diverse holes schade aan de golfbaan die veroorzaakt worden door larven van kevers; engerlingen genoemd. Wanneer de kever klaar is om zich voort te planten legt ze haar eitjes in het gazon; na 4 tot 6 weken worden uit deze eitjes larven geboren.
Engerlingen beginnen direct te eten van de wortels van het gras en doen dit tot aan de winter. In de winterperiode zoeken ze de rust op, en graven ze zich diep in de grond voor een winterslaap. Engerlingen kunnen wel tegen een stootje en overleven de winter met gemak. Wanneer de bodem in het voorjaar opwarmt, worden ze weer actief en verpoppen ze zich tot kever. Het aantal jaren dat de larve onder de grond blijft, hangt echter af van het soort. De junikever heeft een eenjarige cyclus, de rozenkever een tweejarige. De larven van de meikever doen er drie jaar over zich te verpoppen.
In grote getale zijn engerlingen een ware plaag voor de golfbaan. Ze voeden zich met de wortels van het gras, met als gevolg dat het gras onvoldoende vocht en meststoffen op kan nemen om het mooi groen te houden. Echter is dit niet de enige oorzaak van een lelijk gras. Engerlingen zijn een lekkernij voor vogels (vooral mezen, kraaien en spreeuwen). Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, pikken ze net zolang in het gras totdat ze de insecten hebben gevonden.
We proberen engerlingen te bestrijden met natuurlijke middelen maar de droogte maakt het moeilijk effectief te bestrijden. De beschadigde stukken zullen we de komende periode opnieuw inzaaien.
Hoe kun je hier mee om gaan in de baan als je bal op een beschadigd deel van de golfbaan ligt? Deze gebieden zijn te beschouwen als abnormale terrein omstandigheden (gaten gemaakt door een dier). Deze gebieden mogen volgens Regel 16.1 zonder straf worden ontweken.
Duurzaam golfbaan beheer
Waarom staat er zoveel klaver in de baan? Wat doen de greenkeepers aan de schade aan de greens? Moeten we geen zonnepanelen hebben op de golfbaan?
Golfbaan manager Pieter Lammerts van Bueren legt e.e.a. uit:
Als golfbaan de Voortwisch hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om duurzaam te ondernemen en hebben we ons ook te houden aan, door de overheid opgelegde restricties als het gaat om bijvoorbeeld watergebruik en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ik neem jullie in dit artikel mee in de manier waarop we hier mee om gaan.
Allereerst het energie verbruik. Net als huishoudens proberen we het gebruik van energie te beperken. Ik zal een aantal voorbeelden noemen: Een aantal jaren geleden hebben we de zolder van het clubhuis geïsoleerd. De meeste lampen zijn vervangen door LED. De verwarming en warm douche water zijn zuiniger afgeregeld zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de bezoekers. De gasgestookte opslag verwarming in stokkenloods 1 is verwijderd; het blijkt prima te kunnen zonder deze verwarming. Na de zomer worden er 98 zonnepanelen geplaatst op het dak van de greenkeepers loods; we kunnen daarmee een deel van onze energiebehoefte mee afdekken. Het idee is om bij vervanging van machines ook te kijken naar elektrische varianten. De green maaier die we 6 weken geleden in gebruik genomen hebben is al volledig elektrisch.
De waterhuishouding op de golfbaan proberen we zo in te richten dat neerslag optimaal benut wordt en droogte bestreden kan worden. Je hebt vast gemerkt dat de waterstanden van de beekjes en vijvers op de golfbaan afgelopen voorjaar veel hoger hebben gestaan als vroeger; de fairways waren hierdoor soms natter. We proberen water vast te houden zodat naastliggende fairways een hoger grondwater peil hebben en het water ook de grond in kan zakken om zo het grondwaterpeil in de regio te verhogen. Het Waterschap Rijn -en IJssel moedigt initiatieven aan op water vast te houden; we zijn ook met ze in gesprek om te kijken of dit nog op meer plaatsen op de golfbaan mogelijk is. Precies onder onze golfbaan door loopt oost/west een zandlaag uit de ijstijd die ideaal is voor het aanvullen van het grondwater van bovenaf voor de hele regio. Dit maakt het aantrekkelijk voor Waterschap om met ons mee te denken.
Voor de beregening van de golfbaan gebruiken we grondwater dat op twee plaatsen (bij de kleine baan en achter de driving range) opgepompt wordt. We mogen niet onbeperkt grondwater oppompen maar hebben van het Waterschap een quotum toegewezen gekregen. De kunst is om voldoende van dat water quotum beschikbaar te hebben voor de periodes van (extreme) droogte. Dit betekent dat we bij optredende droogte niet gelijk het hele quotum inzetten om de baan groen te houden (het zou zo maar een aantal maanden droog kunnen zijn weten we uit het recente verleden) maar met mate te beregenen waarbij de tee’s, de voorgreens en de greens prioriteit hebben. Daarnaast hebben we niet de capaciteit of het quotum om de gehele baan, fairways en al, groen te houden. De fairways zullen af en toe bruin worden tijdens droogte, maar gras is een taaie plant en bruin gras is lang niet altijd dood gras.
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt door de overheid aan banden gelegd. Middelen die we eerder gebruikten om bijvoorbeeld engerlingen te bestrijden, Dollarspot op de greens tot staan te brengen of klaver en madeliefjes uit te fairways te verbannen zijn niet langer toegestaan (of mogen slechts zeer incidenteel plaatselijk toegepast worden). We moeten andere wegen bewandelen om bijvoorbeeld een fairway bespeelbaar te houden. Madeliefjes kun je regelmatig maaien en dan is er prima vanaf te spelen; datzelfde geld ook voor de klaver. We doen als golfbaan mee met een landelijk onderzoek om te kijken hoe je Dollarspot kunt bestrijden zonder de middelen uit het verleden toe te passen en te begrijpen waarom en onder welke omstandigheden het ontstaat om het zo te leren voorkomen. De NGF heeft hier drie jaar voor uitgetrokken dus dé goede methode is nog niet uitgevonden. Tim Verheij overlegt veel met collega hoofd greenkeepers om met die informatie bij ons op de baan een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Hij is eind mei samen met vele andere hoofd greenkeepers nog op een drie daagse studiereis naar Zweden geweest om daar zijn kennis te verdiepen. Zie ook het artikel in deze nieuwsbrief over schade aan de golfbaan door engerlingen.
We proberen ook de bio-diversiteit te verhogen; onder meer door sommige plantengroei te stimuleren. Als je goed kijkt zie je dat er langs het pad naar hole 10, de teebox blauw/rood van 17 en rechts van de entree golfbaan kleine veldjes met bloemen staan. Dit ‘kruidige mengsel’ is de habitat voor bijen en andere insecten; mogelijk dat we in de toekomst meer van zulke plekken zullen inzaaien met dit mengsel. De oevers van de vijvers gaan we niet meer eens in de zoveel tijd helemaal kaal maken maar we doen dit gespreid over een langere periode zodat het ontstane leefgebied langs de vijvers niet in één keer verdwijnt maar deels blijft bestaan.
Voor volgend jaar willen we graag wat meer gaan doen met nestkasten op de golfbaan en we zoeken nog een paar enthousiaste leden met kennis van vogels die ons daarbij willen helpen. Heb je interesse neem dan contact op met Tim Verheij of Pieter Lammerts van Bueren.