Matchplay Club Competitie

13 oktober 2017

Voor de 21ste keer is dit jaar de Matchplay Club Competitie gespeeld. Tussen mei en september speelden 75 deelnemers die zich hadden ingeschreven.
35 in het single-format en 55 personen in het team-format; allemaal perfect ingedeeld door Roy Berentsen die de uitnodigingen en de spelregels ook duidelijk had samengesteld.

Met zo’n fantastisch deelnemersveld waren er vele mooie wedstrijden te verwachten.
En dat gebeurde dan ook gaandeweg de maanden; het was regelmatig erg gezellig na een wedstrijd in het clubhuis. Toch jammer is het dat het hapert in het maken van een afspraak en dat men niet naar elkaar toe reageert. “Een gemiste kans op een leuke wedstrijd en contact” zo stelden enkele wél-deelnemers.
De commissie zal “zich buigen” over oplossingen.

De resultaten van de poulewedstrijden (zie hier: Singles of Teams) zijn onlangs bekend gemaakt en de finaledag kon beginnen.

De foto’s staan helemaal onderaan de pagina.

De finaledag

Slotdag van de Mcc 2017…. werd een echte finaledag!
Het begon allemaal met een miezerige regen maar de zon lag al op de loer.
Iedereen was zeer gemotiveerd om zijn/haar wedstrijd van het jaar te leveren…
Gameplan en andere afwegingen waren van te voren al gemaakt om toch maar in de Grande Finale om de eerste plaatsen te kunnen strijden.

Schema’s van indeling waren incl. tijdsplanning tot in de puntjes voorbereid en een ieder kon op pad. Starten was toevertrouwd aan Jan Oolthuis die dit keer ook “stand by” moest zijn om een plek in de Scramble à Deux op te vullen. Die dubbelrol vervulde Jan graag.
Prima start voor een ieder omdat de zon er meer en meer door leek te komen.

De eerste ronde singles 9 holes wedstrijden

Bij de single ging de eerste partij tussen Lennaert Heezen(titelverdediger) en Jochem Willemsen.
Gelijk opgaande strijd waarbij Jochems gameplan het won op de laatste hole van de mooi, maar risicovol spelende Lennaert. Jammer voor Lennaert dat zo’n risico van een verre afslag niet beloond werd en dat zijn tweede bal verdween in de bunker. Geen play-off dus omdat Jochem zijn kans pakte
en zijn tweede bal ca 2 mtr van de pin sloeg. Gevolg winst voor Jochem. 1 up.

In de tweede partij was de spanning niet te snijden want voordat de wedstrijdleiding het in de gaten had waren de twee spelers alweer aan de koffie. Aardje won dus van René; weer op haar manier zonder echt fouten te maken en als de tegenstander dan wat moet, doet de bal, volgens René, dingen die je niet wilt.
Maar het spelen tegen de kampioene van 2015 is ook niet niks.Geen verrassende uitslag dus;3/2

In de derde partij tussen Christian Küpers en Yvonne Winkel “hatte Christian alle Hände voll zu tun” want Yvonne bleek een zeer geduchte tegenstandster te zijn die alleen met zorgvuldig spel was te overwinnen. Aan het slot van de dag memoreerde Christian dit nogmaals bij de prijsuitreiking.
Mooie wedstrijd die dus “nur knapp” gewonnen werd door Christian Küpers.

Uit de vierde partij tussen Annemarie Hilferink en Koen Wissink kwam er geen vrouw uit als winnares..
Annemarie en Koen hadden een nagenoeg gelijke handicap en konden dus niets aan het toeval overlaten. Koen bleek de minste fouten te maken hetgeen hij in de latere partij ook kon vasthouden tot op de laatste hole. Winstpartij voor Koen over een, mede door de competitie, zeer ervaren speelster.
Geeft ook weer aan dat er in de club zeer veel verborgen talenten zijn die in/of door de Mcc zichzelf ontdekken, ook in de poule al speelde Koen een zeer sterke partij.

Op naar de tweede ronde

In de tweede ronde waren er spannende partijen tussen Aardje en Jochem en Christian en Koen.
Prima ronde van allen waarbij de partij van Christian en Koen met 8 holes in het voordeel van Christian was beslecht. En jawel, de partij van Jochem en Aardje kwam in de een play-off terecht.
Nadat Jochem al 3 down had gestaan tegen een Aardje die steeds maar gewoon rechtdoor sloeg en de benodigde putts gewoon maakte, kwam de partij op hole 8 waarbij Aardje de hole verloor en men ALL square naar de 9e hole ging. Afslag Jochem nagenoeg perfect binnen 2,5 meter en die van Aardje op ca 20 meter van de hole. Maar dan dat verdraaide putten; te kort voor beide met als resultaat, gelijk. Op naar de 10e hole. Een afslag van niks voor Jochem en een tweede bal die niet aan golfen deed denken. Gevolg met slag 5 achter de green, chip te lang en een putt te kort 8 in. Omdat Aardje met 4 op de green lag kon je aanvoelen dat het gelopen was. Maar ook Aardje kreeg de putting stroke niet onder controle en miste nog bijna het laatste beetje; maar met 7 in werd zij weer één van de finalisten.
Na 3 down en nog een play-off te hebben gespeeld moest Jochem even op verhaal komen. Nodig, want golfspanning is toch anders dan bij andere sporten. Wedstrijdspelers weten daar alles van.

Dan de derde ronde om de plaatsen 1,2,3 en 4

In de partij tussen Christian en Aardje snoepte Aardje telkens een hole af van een voorsprong die Christian had opgebouwd met zijn prachtige afslagen en dito spel. Met 2 up na hole 16 voor Christian leek het pleit beslecht maar Aardje profiteerde van een te optimistische afslag van Christian die in het water kwam. Met nog een extra slag op de hole voor Aardje werd het 1 up. Weer een play-off?
Zover kwam het niet want de tweede slag van Aardje belandde in het lange gras en het was moeilijk om daar uit te komen terwijl de tweede slag van Christian op de green kwam. De winst was dus voor Christian Küpers in de single. In zijn “Schlussrede” bedankte hij een ieder voor de fijne wedstrijden die hij gespeeld heeft tijdens de MCC. De MCC wisselbeker wil hij volgend jaar graag verdedigen.

De wedstrijd om plaats 3 tussen Koen en Jochem ging het nagenoeg hetzelfde als om de 1ste plek.
Koen kwam door op 17 met 1 up maar Jochem herpakte zich en de laatste hole moest ook hier de
beslissing brengen tussen Jochem en een zeer geconcentreerd spelende Koen die geen krimp gaf.
Ook al niet in zijn vorige partijen waarin hij zeer weinig fouten maakte volgens tegenstanders.
Toch won Jochem de laatste hole mede doordat de bal van Koen in het lange gras bleef hangen.
Beide spelers keken met voldoening op de finaledag terug.Zo gek nog niet 3e en 4e plek.

Om de plaatsen 5,6,7 en 8

In de wedstrijden om de plaatsen 5,6,7 en 8 werden ook nog alle mogelijke zeilen bijgezet om een goed resultaat te behalen. Veel eer viel er niet te halen voor René tegen de kampioen van 2016 Lennaert Heezen. Tegen Lennaert spelen werd een Golf-demonstratie volgens René en Yvonne.
Lennaert won beide en werd zo 5e in de single en dat was even wennen voor de kampioen 2016.
Zijn eerste partij was wellicht belangrijker dan ingeschat. Schema’s worden nu eenmaal gemaakt en die van vorig jaar waren makkelijker vanwege de toenmalige handicap.
René Rootinck had toch nog een succes te melden want in de wedstrijd tegen Annemarie zat het mee en deed de bal wat hij moest doen. Hij won de wedstrijd en eindigde op een 7e plek.
Mooie single wedstrijden die in een sportieve sfeer verliepen.

De Team finale ook over 9 holes

Zo mogelijk nog spannender en verrassender.

In de eerste partij moesten Henry Hegeman en Rob Winkelhorst het opnemen tegen Dorothea Eck en Horst Katzmarski die i.p.v. Jonk/Wassink speelden op de finaledag. De maximum te geven slagen ter verrekening moest toch te doen zijn voor doorgewinterde golfers Henry en Rob.Maar het liep bijna anders. Na 6 holes was het 1 up voor Dorothea en Horst die met het gevoel speelden “was kann uns passieren, höchstens verlieren”.
Op hole 9 werd er toch gewonnen door Henry en Rob die, in keurige team-kleuren uitgedost, de partij naar zich toetrokken. Dat was hard werken, zo een reactie van Rob eb Henry. Poeh, poeh…

De tweede partij werd een thriller die in een play-off eindigde. Spanning alom waarbij de puttjes ook hier naar hartenlust werden gemist. Roy Berentsen en zoon Kiet, kampioenen van 2016, kwamen uit tegen Henny en Jozien Grijsen. Allen, gepokt en gemazeld in de competitie en in clubwedstrijden, streden om een plaats in de finale. Henny en Jozien wonnen op de eerste play-off hole.
De familiebanden bleven bestaan ook na de play-off.

De derde partij was een Winterswijks onderonsje maar wel één waar de spanning ook lang aanbleef.
Hans en Annemarie Smit kwamen uiteindelijk met een 1 up uit de wedstrijd tegen Guus en Willy Stemerdink; de nrs 2 in hun poule.

De laatste teamwedstrijd in de 1ste finaleronde was er één tussen de overtuigende winnaar in de poule, de fam. Rensmann en de fam. de Koe tweede in hun poule. Ongenaakbaar bleken de Rensmann”etjes”. Met 2 up moesten Ruurd en Clem de eer laten aan Werner en Maria waarbij Werner dit keer geen “toppers” kende en alles goed wist te raken, zelfs tot verbazing ook van Maria.

De tweede ronde

De tweede ronde werd een koppeling tussen 1: Hegeman/Winkelhorst en fam. Grijsen 2: Smit en fam. Rensmann 3: Berentsen vs. Eck/ Katzmarski 4: Fam. de Koe tegen fam. Stemerdink.
Lag het nu aan het weer of misschien aan de bal ?…of was het toch iets van tussen de oren?
Feit is dat Henny en Jozien van Henry en Rob wonnen en zich plaatsten voor de finale. Goed gevoel zei Henny nadien, maor jao en no dan…KWW.
Werner en Maria bleken ook te sterk voor Hans en Annemarie en plaatsten zich ook voor de finale.
Roy en Kiet Berentsen gingen nog voor het hoogst mogelijke en wonnen van Dorothea en Horst.
Ruurd en Clem waren deze dag kennelijk niet op hun best want Guus en Willy werden de winnaars.

Grande finale voor de teams

De 7e en 8e plek moest komen uit de wedstrijd tussen de fam. de Koe vs. Eck/Katzmarski;
Dorothea en Horst waren zeer verguld met hun resultaat van de afgelopen dag en dat ze verloren van Ruurd en Clem beleefden ze als een eer dat ze daartegen konden spelen.
Even leek het plezier verdwenen bij Ruurd en Clem maar tijdens de “nazit” bleek dat ze de dag al achter zich hadden gelaten. Eén keer 7e worden kan en is ook gezellig.

Om de 5e en 6e plaats gingen Berentsens en de Stemerdinks op pad. Guus en Willy hadden kennelijk wel hun dag en versloegen de kampioenen van vorig jaar met 3/2. Wordt weer oefenen voor de volgende MCC volgens Kiek en Roy want hier “kunne wiijj neet met tuus kommen”.

En dan de minstens zo belangwekkende plek nr. 3. wie gaat dat worden?
Annemarie en Hans Smit tegen Henry Hegeman en Rob Winkelhorst. Henry en Rob strak in een team pak in kleur waren niet opgewassen tegen de routine van één van de eerste leden van de Golf en Country Club, Hans Smit. Hij en Annemarie wonnen van Henry/Rob die met een 4e plek ook wel vrede konden hebben. Ze keken al weer uit naar een volgende “beproeving”.

Groots was de finalepartij tussen twee leden van het seniorencompetitieteam en hun dames.
Prachtige wedstrijd die lange tijd gelijk op ging. Uiteindelijk geen play-off want op de laatste hole gebeurde het dat na een gemiste putt de winst voor Werner en Maria Rensmann was.
Werner en Maria Rensmann: MCC-77 team trofee winnaars 2017.

Felicitaties alom voor de winnaars van de MCC beker en MCC-77 trofee. Een mooie finale werd met diverse prijzen voor de deelnemers beloond.

De scramble a deux werd gewonnen door het team van Friedhelm Sicking en teamgenoot Irma te Loo met op de tweede plaats voor Herman Hartwig en Paulina Wesselink.

Uit de gezellige nazit bleek dat het clubgebeuren positief gediend is met de MCC wedstrijden hetgeen ook door René Rootinck, lid van het bestuur, in een nawoord nog eens werd benadrukt.

De huidige commissie werd gevraagd om dit ook volgend jaar weer te organiseren. De commissie stemde unaniem toe waarbij ook gewerkt zal worden aan verbeterpunten.
Namens de commissie,
Henk Winkelhorst