Aanpassing regels scorekaarten

15 maart 2018

De Handicap Commissie vraagt uw aandacht voor het volgende:

Handicapping is uniek in golf en geeft het spel extra aantrekkingskracht. Om met plezier te spelen, hoort een ieder zijn verplichtingen in het systeem na te komen om ervoor te zorgen dat de handicap een correcte weergave is van de speelvaardigheid.
Het streven is om iedere ronde scorekaart qualifying in te leveren. Hoe meer scores er ingeleverd worden hoe correcter de weergave van de speelsterkte.
Om dit voor elkaar te krijgen zijn de mogelijkheden om qualifying kaarten in te leveren vereenvoudigd.
Op onze golfbaan wordt er sinds deze winter naar gestreefd om ook gedurende de winterperiode de baan qualifying te houden tenzij de omstandigheden dat niet toelaten.
Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels als volgt:

De marker
De marker is en blijft een verplicht onderdeel bij het spelen van een qualifying kaart. Mocht het zo zijn dat je een systeem hebt waarbij de marker nog niet digitaal kan ‘tekenen’, dan is het noteren van de naam van de marker, zodat de handicapcommissie kan achterhalen wie de marker was, voor nu voldoende.

Vooraf registratie en invoeren scorekaart
Het vooraf registreren van de qualifying scorekaart is een belangrijk onderdeel van het handicapsysteem en kan via de volgende systemen:
– via de app of website van de golfclub
– via de digitale zuil op de golfbaan
– via de app van GOLF.NL

Het is ook toegestaan om een mondelinge afspraak te maken op de 1ste tee en de scorekaart na de ronde via een van bovenstaande systemen in te voeren. Deze optie is toegevoegd om spelers te stimuleren meer qualifying kaarten in te leveren. Het registreren van een scorekaart via de eerste drie opties blijft de voorkeur houden.
Softwareleveranciers zijn geïnformeerd over deze wijziging en zullen deze doorvoeren in hun softwaresysteem.

De ‘gele sticker’ komt te vervallen

Inleveren en bewaren van de scorekaart
De fysieke scorekaart hoeft niet meer te worden ingeleverd als de scorekaart digitaal is ingevoerd. De digitale scorekaart is het bewijsstuk voor de kaart die gespeeld is. Bij twijfel kan de handicapcommissie contact opnemen met de betreffende speler en/of marker.

Meerdere 9-holes scores
Het is toegestaan om meerdere 9-holes scores op één dag te registreren, mits deze geen onderdeel zijn van dezelfde 18-holes ronde. Denk hierbij aan twee keer 9 holes op verschillende banen of als er in de ochtend en in de middag 9 holes worden gespeeld op dezelfde baan. Mocht de software al ingericht zijn om dit te accepteren, dan kunnen deze kaarten direct worden verwerkt. Anders zullen de softwareleveranciers dit de komende tijd implementeren.

U ziet het wordt steeds eenvoudiger om Q-kaarten te spelen en in te leveren. Uiteraard kunnen scorekaarten ook nog in de bak onder de kiosk worden ingeleverd wanneer u problemen mocht hebben met in- of uitloggen, met het verwerken van kaarten die op een andere baan zijn gespeeld enz enz.
Bij vragen kunt u mij altijd bellen/mailen.

Met vriendelijke groet,

Henna van der Veen, hcp-autoriteit
Telefoon: 0543-521248
E-mail: hennavdveen@gmail.com